دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 مهر 1399 - 07:45
اکبر صحرایی در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

نسبت به حجم تولید آثار دفاع مقدسی منتقد حرفه‌ای نداریم / نوشتن «رمان مستند» سبک من است

یک نویسنده گفت: چند ده هزار کار دفاع مقدسی در ژانرهای مختلف با تعداد زیادی نویسنده داریم اما به‌تناسب حجم تولید آثار دفاع مقدسی منتقد حرفه‌ای نداریم.
کد خبر : 517575
2467047.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، اکبر صحرایی نویسنده‌ای است که هم برای کودکان و نوجوانان و هم برای بزرگسالان آثاری را نوشته است. وی با رمان «حافظ هفت» برگزیده پنجمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد شد و سه دوره نیز برنده جایزه کتاب سال دفاع مقدس را نیز در کارنامه خود دارد.


صحرایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره آثاری که در آستانه چاپ دارد، گفت: با استفاده از خاطرات، اطلاعات و مستندات با محوریت دفاع مقدس در حال نوشتن زندگینامه داستانی یکی از نیروهای کلیدی که در جنگ شرکت داشته به نام سردار غیب‌پرور هستم. شخصیتی که هشت سال درگیر جنگ بوده و در جزئیات و کلیات جنگ قرار داشته که البته هنوز نامی برای آن در نظر نگرفته‌ام.


سبک من تبدیل کردن آثار مستند به داستان است


وی ابراز کرد: سبک و سیاق من این است که ابتدا کاری را به عنوان کار مستند شروع می‌کنم ولی با ابزارهای داستانی و تجاربی که در طول سال‌ها کسب کرده‌ام با تعمق‌ها و تلفیق‌ها و تکنیک‌های داستانی کم‌کم به سمت داستانی شدن پیش می‌رود و درنهایت می‌توانیم بگوییم که این اتفاقات رخ داده است و هم اینکه داستانی است و تخیل و ذهن هم می‌تواند در آن تأثیر بگذارد، دقیقاً مثل اتفاقی که برای کتاب «کتیبه ژنرال» افتاد.


این نویسنده با بیان اینکه تبدیل مستند به یک اثر داستانی سبک من است، اظهار کرد: در کتاب «کتیبه ژنرال» من ابتدا به عنوان یک کار 200 تا 300 صفحه‌ای زندگینامه‌ای به آن وارد شدم ولی کار یک ساله به پنج ساله تبدیل شد و رمانی یک هزار صفحه‌ای و دو جلدی با محوریت شهید عبدالله اسکندری نگاشته شد. در «کتیبه ژنرال» حوادث 40 سال بعد از انقلاب و چند دهه قبلش مرور می‌شود و مخاطب با تاریخ معاصر و اتفاقات آن آشنا می‌شود.


نویسنده باید تکلیف خودش با کتابش را روشن کند


صحرایی افزود: باید تکلیف یک کتاب برای خود نویسنده و خواننده مشخص باشد. یعنی نویسنده بگوید این یک رمان است، زندگینامه داستانی، مستند یا خاطرات شفاهی است، ولی بعضی‌ها این را مشخص نمی‌کنند. آنجا این مشکل پیش می‌آید که مخاطب در یک حالت تعلیق قرار می‌گیرد که این واقعیت است یا تخیّل است.


وی اضافه کرد: کتاب «کتیبه ژنرال» رمان است اما مستندهای زیادی دارد ولی تلفیق‌های متعددی انجام شده است. این سبک را اولین بار در کتاب «حافظ هفت» به کار بردم و یک مستند را تبدیل به یک رمان کردم. اسم این کارها را «رمان مستند» می‌گذارم.


به تناسب حجم تولید آثار دفاع مقدس، منتقد حرفه‌ای نداریم


این نویسنده ضمن بیان اینکه به‌تناسب حجم تولید آثار دفاع مقدسی منتقد حرفه‌ای نداریم، خاطرنشان کرد: ما چند ده هزار کار دفاع مقدسی در ژانرهای مختلف با تعداد زیادی نویسنده داریم؛ سؤال من این است که چند منتقد تحصیل‌کرده با تعمّق که بیاید روی این بحثی که شما می‌گویید کار و تقسیم‌بندی کند. این مباحث معمولاً در غرب بین نویسنده‌ها مطرح نیست و این کار منتقد است که کارهای نویسندگان و مولفان را می‌خواند، و تقسیم‌بندی می‌کند که کار و روش این نویسنده چیست؟ ژانر کتاب چیست؟ ویژگی‌هایش چیست؟


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب